FLUX 2
„Creativity in teaching and training for a better students' motivation”/ „Creativitate în predare ÅŸi învăţare pentru o mai bună motivaÅ£ie a elevilor”.
1. Când?
8-14 martie 2020.
2. Unde?
Assen, Olanda-Asociația Quarter Mediation.
3. Pentru cine?
Pentru cadre didactice din România, Grecia, CroaÅ£ia, FranÈ›a, Spania, Danemarca.
4. De ce?
Scopul proiectului a constat în dezvoltarea de noi strategii ÅŸi metode de predare care să le capteze atenÅ£ia elevilor ÅŸi să-i apropie de ÅŸcoală.
CompetenÅ£ele vizate spre a fi dobândite: motivarea elevilor de a participa la ore, de a fi implicaÅ£i efectiv în activităţile pe care le organizează profesorii, cu scopul de a preveni părăsirea timpurie a ÅŸcolii ÅŸi de a finaliza educaÅ£ia ÅŸcolară cu o diplomă.
5. Sesiuni de formare
Pe parcursul celor şapte zile de mobilitate au fost organizate activităţi diverse precum:
a) workshopuri: mind mapping și Colors and creativity
b) vizite: Drentse Archief (Arhiva oraÈ™ului), De Wachter (vizită la o Moară de Vânt), Drentse College, De Grootste Poppenhuis van Nederland (Muzeu de artă ÅŸi istorie) .
6. LecÈ›ii învățate
I. În zilele noastre, învăţământul românesc este într-o continuă schimbare, iar noi, cadrele didactice trebuie să aducem un strop de creativitate în activităţile pe care le desfăşurăm.
II. Este important să adoptăm o atitudine pozitivă, care va contribui la îmbunătăţirea atmosferei în ÅŸcoală.
III. Profesorul trebuie să-i implice pe elevi în activităţi extraÅŸcolare care să le dezvolte sentimentul de apartenenţă la grup.
IV. Învăţarea prin joc este o componentă importantă a educaÅ£iei. Elevii trebuie implicaÅ£i activ în procesul de predare-învăţare, trebuie responsabilizaÅ£i, trebuie îndrumaÅ£i ÅŸi spre alte tipuri de activităţi dinamice, de descoperire prin joc.
V. „Fără creativitate nu există soluÅ£ii la probleme, nu există o viziune a viitorului, nu există găsirea oportunităţilor ÅŸi fructificarea lor, nu există alternative, nu există exprimarea fiinÅ£ei umane la întregul ei potenÅ£ial.” (Pera Novacovici)
​
Material prezentat de
prof. Andreia Costina Alecsa