Lego Listening
Regulile jocului
Există mai multe modalități de a organiza acest joc È™i poate că acest lucru reprezintă È™i cel mai mare avantaj al său: adaptabilitatea. Tocmai de aceea poate fi aplicat în orice context, cu elevi de orice vârstă, dând frâu liber creativității moderatorului.
Etapa 1:
CreaÈ›i o structură Lego din lego-uri de diferite culori È™i dimensiuni È™i plasaÈ›i-o undeva în cameră, unde nu poate fi văzută până când începe activitatea.
Etapa 2:
ÎmpărÈ›iÈ›i grupul în echipe mai mici (în funcÈ›ie de numărul de Lego-uri disponibile È™i de dimensiunea grupului, de preferință 2 câte 2). Fiecare echipă ar trebui să primească un set de cărămizi pentru a construi o copie exactă a structurii Lego pe care aÈ›i construit-o deja.
Etapa 3:
Echipa se va împărÈ›i la rândul său în două, astfel:
- cei/ cel care deÈ›in/e structura creată stau spate în spate cu ceilalÈ›i din echipă, astfel încât ceilalÈ›i nu văd cum trebuie să arate structura.
- cei care deÈ›in piesele libere de lego urmează cu atenÈ›ie instrucÈ›iunile colegilor lor pentru a recrea întocmai structura dată.
Etapa 4:
Se compară modelele: structura inițială cu structura recreată.
Asigurați-vă să subliniați faptul că obiectivul este pentru fiecare echipă pentru a finaliza o reproducere exactă a modelului.
Aplicare la clasă
Ziua Internațională a Drepturilor Copilului
În 2019, aniversarea a 30 de ani de la adoptarea ConvenÈ›iei cu Privire la Drepturile Copilului este tema Celei Mai Mari lecÈ›ii din lume. La invitaÈ›ia UNICEF, din această lecÈ›ie uriașă a făcut parte pe 22 noiembrie 2019, È™i Colegiul „Unirea”, prin cei aproximativ 60 de copii prezenÈ›i în cadrul unui atelier creativ È™i inedit. Activitățile le-au oferit copiilor È™i tinerilor ocazia È™i motivaÈ›ia de a contribui la schimbări pozitive în È™coală È™i la nivelul comunității, doar prin participare È™i implicare reale.
Îndrumarul pentru predarea ConvenÈ›iei NaÈ›iunilor Unite cu privire la drepturile copilului, oferit tuturor cadrelor didactice implicate de UNICEF pe platforma QIE-Quality Inclusive Education explică legătura dintre drepturile copilului È™i Obiectivele de Dezvoltare Durabilă È™i sugerează activități care pot fi implementate la nivelul È™colilor pentru a sărbători Ziua InternaÈ›ională a Drepturilor Copilului.
​
Pe lângă activitățile propuse pe platformă, elevii implicaÈ›i, respectiv clasele a IX-a F, a XI-a A È™i a XII-a A au exersat Lego Listening-ul, metodă dobândită È™i practicată în cadrul cursului de formare "Metode de reducere a părăsirii timpurii a È™colii în societatea axată pe învățarea pe tot parcursul vieÈ›ii" din cadrul proiectului Erasmus+ desfășurat în Assen, Olanda, care promovează comunicarea eficientă, descoperirea reciprocă prin joc sau învățarea de la egal la egal (peer learning). Activitatea a presupus construirea unui obiect din piese lego conform indicaÈ›iilor primite de la colegul de echipă.În fiecare an, pe 20 noiembrie, pentru a marca ConvenÈ›ia cu privire la drepturile copilului, UNICEF celebrează Ziua InternaÈ›ională a Drepturilor Copilului la nivel global. Este o zi de acÈ›iune pentru copii, cu copii, o zi distractivă, dar cu un mesaj serios.De promovarea acestui mesaj s-au ocupat È™i profesorii coordonatori Anicolaesei Alexandra È™i Gordin Iuliana.
Puteți vedea mai multe fotografii de la eveniment pe pagina de facebook a Colegiului.
Concluzii
Avantaje:
- dezvoltarea spiritului de echipă și a abilităților de socializare
- achiziționarea abilităților de comunicare și limbă
- rezolvarea problemelor de matematică și conștientizare spațială
- aplicarea creativității și experimentare
- perseverența și gestionarea frustrărilor
- încrederea în sine
- scăderea anxietății și stresului
- creșterea răbdării și a puterii de concentrare
Necesități:
- piese de lego de dimensiuni mic spre mediu
- calitatea pieselor de lego - să aibă măcar puțină aderență
- grupe mici și puține de elevi pentru a reduce bruiajul
- spațiu generos pentru a putea răsfira echipele și implicit pentru a reduce aglomerația