top of page

Mindmap & religia

Metoda didactica

Metoda didactica Harta Mintii (in engleză mind map sau mind mapping) este o reprezentare grafica de idei, sub forma arborescenta, cu “ramuri” radiale, care pornesc de la un subiect unic, principal,  înscris în mijlocul unei planÈ™e albe. Ideile principale sunt “emise” de la subiectul central (scris sub forma unui singur cuvânt), în toate direcÈ›iile , sub forma unor schiÈ›e , imagini, cuvinte, desene, care sa desemneze idei ce au strânsă legătură intre ele sau sunt derivate din cuvântul de baza, aflat în centrul planÈ™ei.

 

Graficul poate utiliza cu succes imagini, simboluri, cuvinte-cheie, linii, săgeți, schițe, sau chiar fonturi de text variate, de diferite culori și diferite mărimi, decupate din diferite publicații și lipite pe planșa de lucru a echipei respective.

Aplicarea metodei

Am decis sa utilizez aceasta metoda de lucru la clasa a XI-a I, la o lecÈ›ie de recapitulare, din dorinÈ›a ca elevii mei sa-si poată fixa, sistematiza, sintetiza È™i organiza toate informaÈ›iile dobândite,    într-un mod cat mai eficient pentru ei. Am împărÈ›it clasa în echipe de lucru, în mod aleatoriu, È™i , în urma activității desfășurate pe parcursul unei ore de curs, am putut desprinde cu uÈ™urință câteva concluzii cu privire la avantajele utilizării unei asemenea metode în procesul instructiv-educativ.

MenÈ›ionez ca elevii mei s-au implicat cu mult entuziasm în realizarea sarcinilor trasate, È™i am constatat ca a crescut interesul fiecăruia pentru a-si aduce contribuÈ›ia sa personala la realizarea “produsului finit” , printr-o cooperare eficienta cu colegii din aceeaÈ™i echipa de lucru, creându-se adevărate “brain-storming-uri” (furtuni ale creierelor), din dorinÈ›a ca planÈ™a lor sa arate cat mai bine, sa fie cat mai sugestiv reprezentata, iar desenele È™i schemele sa fie cat mai bine realizate.

Avantaje

151562217_920888105317224_14461882905857
151732866_1073004939886769_4264444992065

Un prim avantaj ar fi acela ca “produsul finit” al metodei mind mapping este o schema multidimensionala, care oferă o imagine de ansamblu, în contrast cu schemele utilizate în mod tradiÈ›ional, care se limitează sa folosească doar linii È™i clasificări “fade” È™i plictisitoare, uneori greu de memorat pentru elevii noÈ™tri, care îÈ™i pierd repede interesul, daca activitatea de recapitulare, fixare È™i sistematizare de cunoÈ™tinÈ›e  nu-i implica în mod concret È™i pe ei.

Un alt avantaj consistent ar fi È™i acela ca elevul poate observa pe ansamblu ideile-cheie È™i legăturile dintre aceste idei, apoi se pot examina mult mai atent informaÈ›iile, care sunt împărÈ›ite pe secÈ›iuni  specifice, tocmai spre a înÈ›elege cat mai bine toate detaliile de reprezentare.

Un alt mare avantaj al utilizării mind mapping, ar fi È™i acela ca, aceasta metoda, sau altfel spus, acest instrument de stimulare a creativității, este foarte util atunci când este necesara stimularea unei gândiri clare, un activ proces de învățare prin sistematizare È™i o implicare eficienta a memoriei.

Concluzii

150954363_332608254811110_22759467712208

Ca È™i o concluzie finala, amintesc ca aceste hărÈ›i ale mintii pot fi utilizate cu succes în procesul de învățământ, ele fiind diagrame conceptuale care pot fi utilizate pentru a genera, a vizualiza È™i a clasifica ideile asupra unui subiect anume ales, spre a-I implica cat mai activ, pe fiecare dintre elevii participanÈ›i la aceasta activitate.

Pentru mine, ca È™i cadru didactic, mind mapping este o metoda care mă atrage, deoarece ii provoacă pe elevi sa fie atenÈ›i la detalii importante,  sa sintetizeze informaÈ›iile reÈ›inute, sa lucreze eficient în echipa,  sa creeze o buna comunicare intre ei È™i sa dea subiectului o forma cat mai sugestiv reprezentata, după placul imaginaÈ›iei lor. O recomand cu încredere tuturor colegilor mei  spre o aplica la clasele lor, indiferent de disciplina, nivelul de studiu sau de capitolul propus spre recapitulare.

Material prezentat de 

prof. Gabriel-Dumitru Teodorescu

© 2023 by The Beauty Room. Proudly created with Wix.com

editor: Alexandra Anicolaesei

bottom of page