top of page

Storytelling

- o cale de învÇŽÅ£are ineditÇŽ

Prezentarea metodei

UrmÇŽrind dezvoltarea aÈ™a  numitelor "soft skills" sau "abilitÇŽÅ£i uÈ™oare" pe care piaÅ£a muncii le urmÇŽreÈ™te în cazul angajaÅ£ilor, noile metode de învÇŽÅ£are sunt centrate pe formarea gândirii critice, a creativitÇŽÅ£ii, a inteligenÅ£ei emoÅ£ionale È™i a flexibilitÇŽÅ£ii cognitive. ÈŠn acest sens, educaÅ£ia modernÇŽ apeleaza la învÇŽÅ£area prin joc (gamification), o cale prin care elevii învaţǎ experimentÇŽnd ei înÈ™iÈ™i noi cÇŽi de învÇŽÅ£are. ÈŠnvÇŽÅ£area prin joc permite un feed-back imediat, îl plaseazÇŽ pe elev într-un rol activ stimulând gândirea criticÇŽ È™i îl motiveazÇŽ în procesul de autodezvoltare.

          La baza învǎţǎrii prin joc, pe lângÇŽ componenta antrenantÇŽ, rÇŽmâne povestea sau naraÅ£iunea cu scop educativ. AxatÇŽ pe rezolvarea de probleme, învÇŽÅ£area prin joc permite simularea interacÅ£iunilor din lumea realÇŽ.

          Metodele pedagogice folosite în învÇŽÅ£area prin joc sunt:

• storytelling sau învÇŽÅ£area prin intermediul poveÈ™tilor ceea ce ajutÇŽ în procesul de învÇŽÅ£are È™i amintire a informaÅ£iilor

• learning-by-doing învÇŽÅ£area prin activitÇŽÅ£i reale în viaÅ£a de zi cu zi

• experiential learning sau învÇŽÅ£area prin experienÅ£a personalÇŽ

• învÇŽÅ£area reflexivÇŽ sau învÇŽÅ£area din experienÅ£a proprie

• situated learning, învÇŽÅ£area are loc prin relaÅ£ionarea dintre oameni È™i corelând cunoÈ™tinÅ£e anterioare cu învÇŽÅ£area contextualÇŽ, etc

2.png

Aplicare la clasă

Metoda Storytelling sau Arta povestirii este o metoda care porneÈ™te de la ideea cÇŽ povestea este calea cea mai relaxantÇŽ de a învÇŽÅ£a concepte abstracte. Cel care o aplicÇŽ realizeazÇŽ un traseu narativ în care personajul central urmeaza un È™ir de etape prestabilite. Orice poveste are nevoie atât de povestitor cât È™i de public. RelaÅ£ia dintre aceste trei elemente  face ca aceastÇŽ metodÇŽ sÇŽ poatÇŽ fi folositÇŽ atât în scop formativ/ educational cât È™i terapeutic.
         Aplicarea metodei implicÇŽ 3 etape: pregatirea auditoriului pentru poveste (introducerea în temÇŽ), povestea propriu-zisÇŽ  (incluzând elemente legate de voce, tonalitate, obiecte utilizate) È™i etapa de creaÅ£ie, reflecÅ£ie. Este o metoda participativÇŽ ce implicÇŽ receptorul în toate cele trei etape.

          Printre variantele metodei se numÇŽrÇŽ Storycollecting (naratorul creeazÇŽ povestea cu ajutorul publicului) È™i Storywriting prin care se pot crea personaje noi, poveÈ™ti noi sau chiar recrea unele cunoscute deja.

          ÅžtiinÅ£ele umaniste permit utilizarea acestei metode pe scarÇŽ largÇŽ. Am aplicat metoda în studiul limbii È™i literaturii române pentru recapitularea momentelor subiectului unei naraÅ£iuni. Elevii au fost împarÅ£iti în grupe de câte cinci elevi. Fiecare grupÇŽ a primit douÇŽ imagini pe baza cÇŽrora trebuia sÇŽ construiascÇŽ o poveste în care sÇŽ Å£inÇŽ cont de momentele subiectului.

1.png
3.png

Concluzii

         Armonizarea, coerenÅ£a secvenÅ£elor narative presupunea o muncÇŽ de echipÇŽ, colaborare, dar È™i un efort de imaginaÅ£ie.

         Avantajele acestei metode constau în faptul cÇŽ sunt implicaÅ£i toÅ£i elevii într-un joc creativ. Ei sunt nevoiÅ£i sÇŽ asculte varianta celorlalÅ£i membrii ai echipei pentru cÇŽ fiecare este responsabil de un moment al subiectului. ÈŠn plus, trebuie sÇŽ-È™i aleagÇŽ un raportor care sÇŽ prezinte povestea.

          Managementul timpului este deosebit de important È™i poate fi un aspect dificil de controlat în aplicarea acestei metode. Impunerea unei discipline de lucru, rumoarea care se creeazÇŽ în clasÇŽ necesitÇŽ rÇŽbdare È™i tact din partea profesorului.

Material prezentat de 

prof. Ana-Iona Iftimi

© 2023 by The Beauty Room. Proudly created with Wix.com

editor: Alexandra Anicolaesei

bottom of page