Storytelling
- o cale de învÇŽÅ£are ineditÇŽ
Prezentarea metodei
UrmÇŽrind dezvoltarea aÈ™a numitelor "soft skills" sau "abilitÇŽÅ£i uÈ™oare" pe care piaÅ£a muncii le urmÇŽreÈ™te în cazul angajaÅ£ilor, noile metode de învÇŽÅ£are sunt centrate pe formarea gândirii critice, a creativitÇŽÅ£ii, a inteligenÅ£ei emoÅ£ionale È™i a flexibilitÇŽÅ£ii cognitive. ÈŠn acest sens, educaÅ£ia modernÇŽ apeleaza la învÇŽÅ£area prin joc (gamification), o cale prin care elevii învaţǎ experimentÇŽnd ei înÈ™iÈ™i noi cÇŽi de învÇŽÅ£are. ÈŠnvÇŽÅ£area prin joc permite un feed-back imediat, îl plaseazÇŽ pe elev într-un rol activ stimulând gândirea criticÇŽ È™i îl motiveazÇŽ în procesul de autodezvoltare.
La baza învǎţǎrii prin joc, pe lângÇŽ componenta antrenantÇŽ, rÇŽmâne povestea sau naraÅ£iunea cu scop educativ. AxatÇŽ pe rezolvarea de probleme, învÇŽÅ£area prin joc permite simularea interacÅ£iunilor din lumea realÇŽ.
Metodele pedagogice folosite în învÇŽÅ£area prin joc sunt:
• storytelling sau învÇŽÅ£area prin intermediul poveÈ™tilor ceea ce ajutÇŽ în procesul de învÇŽÅ£are È™i amintire a informaÅ£iilor
• learning-by-doing învÇŽÅ£area prin activitÇŽÅ£i reale în viaÅ£a de zi cu zi
• experiential learning sau învÇŽÅ£area prin experienÅ£a personalÇŽ
• învÇŽÅ£area reflexivÇŽ sau învÇŽÅ£area din experienÅ£a proprie
• situated learning, învÇŽÅ£area are loc prin relaÅ£ionarea dintre oameni È™i corelând cunoÈ™tinÅ£e anterioare cu învÇŽÅ£area contextualÇŽ, etc
Aplicare la clasă
Metoda Storytelling sau Arta povestirii este o metoda care porneÈ™te de la ideea cÇŽ povestea este calea cea mai relaxantÇŽ de a învÇŽÅ£a concepte abstracte. Cel care o aplicÇŽ realizeazÇŽ un traseu narativ în care personajul central urmeaza un È™ir de etape prestabilite. Orice poveste are nevoie atât de povestitor cât È™i de public. RelaÅ£ia dintre aceste trei elemente face ca aceastÇŽ metodÇŽ sÇŽ poatÇŽ fi folositÇŽ atât în scop formativ/ educational cât È™i terapeutic.
Aplicarea metodei implicÇŽ 3 etape: pregatirea auditoriului pentru poveste (introducerea în temÇŽ), povestea propriu-zisÇŽ (incluzând elemente legate de voce, tonalitate, obiecte utilizate) È™i etapa de creaÅ£ie, reflecÅ£ie. Este o metoda participativÇŽ ce implicÇŽ receptorul în toate cele trei etape.
Printre variantele metodei se numǎrǎ Storycollecting (naratorul creeazǎ povestea cu ajutorul publicului) și Storywriting prin care se pot crea personaje noi, povești noi sau chiar recrea unele cunoscute deja.
ÅžtiinÅ£ele umaniste permit utilizarea acestei metode pe scarÇŽ largÇŽ. Am aplicat metoda în studiul limbii È™i literaturii române pentru recapitularea momentelor subiectului unei naraÅ£iuni. Elevii au fost împarÅ£iti în grupe de câte cinci elevi. Fiecare grupÇŽ a primit douÇŽ imagini pe baza cÇŽrora trebuia sÇŽ construiascÇŽ o poveste în care sÇŽ Å£inÇŽ cont de momentele subiectului.
Concluzii
Armonizarea, coerenţa secvenţelor narative presupunea o muncǎ de echipǎ, colaborare, dar și un efort de imaginaţie.
Avantajele acestei metode constau în faptul cÇŽ sunt implicaÅ£i toÅ£i elevii într-un joc creativ. Ei sunt nevoiÅ£i sÇŽ asculte varianta celorlalÅ£i membrii ai echipei pentru cÇŽ fiecare este responsabil de un moment al subiectului. ÈŠn plus, trebuie sÇŽ-È™i aleagÇŽ un raportor care sÇŽ prezinte povestea.
Managementul timpului este deosebit de important È™i poate fi un aspect dificil de controlat în aplicarea acestei metode. Impunerea unei discipline de lucru, rumoarea care se creeazÇŽ în clasÇŽ necesitÇŽ rÇŽbdare È™i tact din partea profesorului.