top of page

Storytelling

and story cubes

Povestirea/Storytelling ca tehnică de predare pentru învățarea experienÈ›ială pentru o mai bună motivaÈ›ie È™i integrare a cursanÈ›ilor din medii sociale  È™i culturale diferite

Storytelling prin story cubes

Storytelling prin story cubes reprezinta învățarea prin poveÈ™ti care ajută la amintirea, procesarea È™i crearea  de informaÈ›ii.StoryCubes este un instrument tactil pentru gândire È™i povestire, care sunt fantastice pentru explorarea relaÈ›iilor È™i a naraÈ›iunilor. Fiecare dintre cele È™ase părÈ›i poate ilustra sau descrie o idee, un lucru sau o acÈ›iune - plasate împreună este posibil să construim mai multe naraÈ›iuni sau să explorăm relaÈ›iile dintre ele în trei dimensiuni. StoryCubes poate fi pliat în două moduri diferite, oferind fiecărui cub douăsprezece feÈ›e posibile - È™i astfel două moduri diferite de a spune o poveste, interior È™i exterior, pentru a dezvălui perspective diferite È™i a face noi conexiuni È™i asocieri.

Story cubes sunt cele mai potrivit de folosit pentru elevii care sunt plasaÈ›i la un nivel intermediar(clasele 9-10) sau mai avansat(clasele 11-12). Cu toate acestea, elevii cu un nivel elementar pot beneficia în continuare de crearea de poveÈ™ti dacă li se ofera model È™i sprijin  din partea profesorului.

1.jpg
2.png

OBIECTIVE

• Dezvoltarea ideilor, cercetarea relaÈ›iilor È™i povestirea, crearea È™i vizualizarea de noi poveÈ™ti .

PREGATIREA

Fiecare parte a cubului poate reprezenta o idee, un obiect, o acÈ›iune sau altceva. Nu există specificaÈ›ii ce trebuie să conÈ›ină paginile cubului. Cuburile de poveste pot fi pliate în două moduri diferite. Se poate ilustra fiecare parte a cubului È™i, astfel, poate reprezenta un total de douăsprezece ilustraÈ›ii. Acest lucru poate dezvălui perspective diferite È™i poate crea noi conexiuni È™i asociaÈ›ii.
 

CUM SÄ‚ ...?

• EtichetaÈ›i / ilustraÈ›i cubul (Roll the dice)

https://scratch.mit.edu/projects/158896002

https://davebirss.com/storydice-creative-story-ideas/

Story Cubes Class Story

Elevii aruncă zarurile folosind generatorul de zaruri folosind versiunea cu 6 zaruri sau versiunea cu 9 zaruri. După ce au decis ce versiune este cea mai potrivită pentru ei, au la dispoziție 30 de minute pentru a-și crea propria poveste. Pentru a se asigura coerenta relatarii ei pot urma indiciile prezentate mai jos.

 

1.Once upon a time…

2.  and lived in…

3. His friend ,…

4. Unfortunately ,…

5. Anyhow ,…

6. During the journey to…

7. Suddenly ,…

8. Eventually ,…

9.Finally ,…

​

CAND…  si DE CE…?

Storytelling prin story cubes poate fi folosit :

• Ca exerciÈ›iu creativ regulat pentru a vă dezvolta abilitățile de povestire;

• Ca exerciÈ›iu creativ de warm-up într-o sesiune de generare a ideilor de grup;

• Ca un joc pentru a distra copiii È™i a-i ajuta să-È™i dezvolte imaginaÈ›ia;

• Ca prompt creativ pentru a  inspira scrierea;

• Ca instrument de dezvoltare a competenÈ›ei de scriere si vorbire  într-o limbă străină ;

Aplicare la clasă

     Eu am optat sa utilizez  aceasta metodă la clasa a 9-a , ca prompt creativ pentru a  inspira scrierea in limba engleză, pentru a testa nivelul de exprimare scrisă in limba străină, cunoÈ™tinÈ›ele de vocabular, gramatică cât È™i nivelul de creativitate al elevilor .

    Ulterior, am folosit aceeaÈ™i metoda la o clasa de a 10 a, la final de semestru având drept obiectiv dezvoltarea competenÈ›ei de scriere în limba engleză. Chiar dacă activitatea s-a desfășurat online, folosind un generator de cuburi virtuale ( https://scratch.mit.edu/projects/158896002  È™i

https://davebirss.com/storydice-creative-story-ideas/ ), rezultatul a fost unul spectaculos. Elevii au dovedit că imaginaÈ›ia È™i creativitatea  nu au limite È™i ca metodele ludice utilizate chiar si cu elevii mai mari  duc la obÈ›inerea unor rezultate  neaÈ™teptat de frumoase È™i surprinzătoare.

   Mai mult decât atât, prin crearea acestor poveÈ™ti pornind de la simple imagini simplist reprezentate, elevii ne învață să vedem dincolo de ele, să le percepem È™i la nivel metaforic sau de ce nu să le percepem din perspectiva lor, È™i implicit din perspectiva mediului cultural È™i social din care ei provin. În acest context, storytelling devine si o metodă de a ne cunoaÈ™te mai bine elevii, acest lucru ajutându-ne ulterior in definirea unei mai bune relaÈ›ii profesor-elev È™i implicit in demersul didactic.

4.jpg
3.jpg
7.jpg
5.jpg
6.jpg

Concluzii

PRO

  • Metodă de creativitate pentru schimbul de gânduri È™i idei;

  • Antrenarea memoriei;

  • Dezvoltarea ideilor ;

  • Permite cursanÈ›ilor să înveÈ›e prin realizare;

  • Plasează cursanÈ›ii în medii virtuale interactive care pot fi captivante

  • Potrivit pentru dezvoltarea conceptelor de povestire;

  •  Angajează cursanÈ›ii în naraÈ›iuni care oferă informaÈ›ii despre contexte specifice ;

  •  Permite cursanÈ›ilor să navigheze prin situaÈ›ii, decizii È™i alegeri virtuale;

  • Este distractiv;

  • Oferă valoare adăugată în procesul de educaÈ›ie.

 

CONTRA

  • Nu oferă neapărat rezultate concrete;

 

 

CompetenÈ›e È™i abilități dobândite

  • creativitate

  • comunicare

  • competenÈ›a lingvistică

Material prezentat de prof. Daniela Diaconu

© 2023 by The Beauty Room. Proudly created with Wix.com

editor: Alexandra Anicolaesei

bottom of page