O experiență inedită, un curs care s-a dovedit a fi un succes. Muzica si poveÈ™tile s-au dovedit a fi limbaj universal si instrumente foarte utile de învățare, materiile È™i-au demonstrat interdisciplinaritatea, iar noi ne-am bucurat de toate acestea, devenind mai experimentaÈ›i, gata sa aducem in clasă noi reÈ›ete de succes, cu ingrediente îmbunătățite: mai multă răbdare, accent pe comunicare, mai mult entuziasm, mai multă deschidere, mai multă inspiraÈ›ie, mai multa culoare si mai mult joc...È™i joacă , încredere in propriul potenÈ›ial È™i mult optimism.
(prof. Daniela Diaconu)
Olanda, o experiență de care aveam nevoie. Are cel mai performant sistem de învățământ din lume cu o educaÈ›ie centrată în special pe posibilitățile de È™colarizare a tuturor elevilor, indiferent de nivelul de inteligență. Acolo am reînvățat să admir frumuseÈ›ea locurilor È™i oamenilor, È›ara fiind un amalgam de diversitate, proiecte antrenante È™i viață socială activă.
(prof. Alina Turcu)
A fost o experiență complexă, care mi-a deschis orizonturile È™i m-a învățat să am mai multă încredere în mine însămi È™i în ideile pe care le am. Cursul a însemnat un prilej de a face schimb de bune practici între participanÅ£i, dar ÅŸi asimilarea de noi informaÅ£ii legate de dezvoltarea competenÅ£elor prin experimente È™i metode de predare-învăţare utilizând muzica, arta, TIC ÅŸi sport. A fost un curs binevenit È™i adaptat cerinÈ›elor actuale ale educaÈ›iei, un real câÈ™tig pentru activitatea mea didactică. (prof. Andreia-Costina Alecsa)
Există experienţe unice, ȋn decursul timpului, care ȋşi pun amprenta atȃt ȋn formarea omului ȋn domeniul ȋn care activează, cȃt şi asupra modului ȋn care percepe lumea. Am putut afla cum se aplică metode despre care ştiam mai mult teoretic. Gamificaţia nu a mai fost o simplă teorie, ci posibilitatea de a oferi elevilor mei o formă mai activă de abordare a materiei şi de a obţine competenţele necesare, nu pentru examene, ci pentru ei ca oameni. Spre exemplu, folosind storytelling, ȋnvăţarea poate fi distractivă, iar elevul ȋşi dezvoltă imaginaţia, creativitatea, competenţa. (prof. Ana-Iona Iftimi)
Olanda - o experienţă care mi-a permis să reconfirm că metodele pe care noi le aplicăm, aproape intuitiv, puÈ›in ajustate, sunt foarte bune. Aceste cursuri mi–au dat puterea de a avea încredere în mine, în inspiraÈ›ia mea, în nevoia de a crea situaÈ›ii de învățare, relaxante, prin joc. (prof. Valerica CreÈ›u)
ExperienÈ›a Erasmus a fost È™i va rămâne pentru mine una pe care nu o voi uita uÈ™or. Am învățat că prin joc, vizite de muzee È™i mori de vănt, excursii, artă, dans, pictură, vânătoare de comori, teatru, scenete, bricolaj È™i multe altele, poÈ›i trezi, chiar È™i în elevul cel mai dezinteresat, dorinÈ›a de a fi curios, de a se descoperi , de a dori să înveÈ›e prin activități practice sau prin modele vii sau chiar să se gândească serios la o calificare profesională, la o meserie pe care să o practice în viitor. (prof. Mihaela Hărățu)
Pentru mine ca profesor orice perfecÈ›ionare înseamnă posibilitatea de a cunoaÈ™te, de a învăța ceva nou. Am rămas plăcut impresionat de activitățile desfășurate observând diversitatea lor. Am remarcat È™i mi-a plăcut faptul ca s-a pus un mare accent pe activitățile practice, pe cooperarea dintre persoanele implicate in aceste activități, români, germani, francezi, spanioli ajutându-se unii pe alÈ›ii pentru rezolvarea tuturor sarcinilor de lucru. (prof. Mugurel-Ioan Spătaru)
Fiecare experienta Erasmus +este ca un joc de "Treasure Hunting", iar noi, în Olanda, ne-am propus sa descoperim momente È™i locuri memorabile pe care sa le retrăim în suflet È™i amintire de-a lungul timpului. (prof. Alexandra Anicolaesei)
Stagiul de formare la care am participat a contribuit la creÈ™terea interesului pentru valorile europene, dar totodată a condus È™i la dezvoltarea competenÈ›elor mele profesionale, lărgirea orizontului personal È™i dezvoltarea competenÈ›elor sociale. Această experiență a fost un câÈ™tig în formarea mea, atât pentru activitatea de profesor, cât È™i datorită perspectivei diferite pe care am căpătat-o cu privire la dezvoltarea instituÈ›iei la care activez. (prof. Cristina-Niculina Telesa)
Fiecare stagiu de formare din cadrul proiectelor Erasmus + reprezintă o oportunitate de a cunoaÈ™te noi modalități de abordare a procesului educativ, o experiență absolut necesara. Am aflat ca învățarea trebuie sa fie creativa, ca prin joc si muzica, prin teatru sau calatorii, elevii pot fi mai motivaÈ›i, mai ataÈ™aÈ›i de È™coală si de activitatea de învățare. Consider ca Lego-listening-ul, Treasure hunting-ul sau Storytelling-ul ar trebui sa se regăsească in activitatea fiecărui pedagog. (prof. Cristina Brînză)
Consider ca mobilitatea din proiectul Erasmus + m-a ajutat sa capăt noi deprinderi È™i să dezvolt metode active-participative în lucrul cu elevii, folosind cu precădere jocul, problematizarea. (prof. Gabriel Dumitru Teodorescu)
În acest proiect am învățat că se impune să cultivăm valori precum toleranÈ›a, comunicarea, eficienÈ›a, ajutorul pentru aproapele nostru, lucrul în echipă È™i să repartizăm sarcini de lucru după principiul: fiecare este bun la ceva! (prof. Adina Maria Isac)
Formarea profesionala care a avut loc la Barcelona mi-a adus oportunitatea de a înÈ›elege mai bine importanÈ›a pe care o are inteligenÈ›a emoÈ›ională în procesul educativ, atât pentru elevi cât È™i pentru profesori, mi-a înlesnit cunoaÈ™terea unor activități practice privind medierea conflictelor È™i combaterea bullyingului. (prof. Cristina Brînză)
Mobilitatea la Barcelona, din cadrul proiectul ERASMUS + “Fii deÈ™tept! Fii prezent” a fost o împletire armonioasã între învãÅ£are ÅŸi descoperirea unor atracÅ£ii turistice inedite. Am invatat intr-un mod cooperant si relaxat cum sa manageriem conflictele, ce este si cum poate fi dezvoltatã inteligenÅ£a emoÅ£ionlã, cum putem preveni si combate fenomenul de bullying. Activitatea de învãÅ£are a fost continuatã cu vizitarea unor locuri interesante ÅŸi inedite. Ingenioasele creaÅ£ii ale lui Gaudi, picturile lui Pablo Picasso, Muzeul “Figurilor de cearã” sunt câteva dintre atracÅ£iile turistice care m-au fascinat. (Prof. Corina Ciopraga)
Bullyingul este de multe ori ignorat sau considerat o parte firească a procesului de creÈ™tere È™i maturizare a copiilor. De obicei, comportamentele de bullying rămân invizibile timp îndelungat sau sunt considerate nesemnificative prin comparaÈ›ie cu comportamentele de agresiune fizică sau abuz.
In urma participării la mobilitatea din Barcelona am învățat ca este foarte important să fim vigilenÈ›i È™i să identificăm rapid această formă de comportament violent.
Am dedus ca trebuie sa fii alături de copilul tău în procesul de a învăța cum să îÈ™i gestioneze emoÈ›iile È™i impulsurile agresive, într-o manieră empatică, blândă, adecvată, care să nu rănească pe nimeni.
E de apreciat, întreaga munca a colegilor care fac posibile aceste programe.
(Prof. Crina-Aurelia Elefteriu)
,,ExperienÈ›a participării la activitățile proiectului de mobilitate Erasmus+ a fost pentru mine, una unică, de o complexitate deosebită. Ca orice element nou ce apare în viaÈ›a noastră, È™i această mobilitate a creat pentru mine pe de o parte o stare de neliniÈ™te È™i nerăbdare iar, pe de altă parte m- a provocat să ies din zona de confort pentru a învăța È™i a mă dezvolta. A fost o săptămână plină de activități diversificate. La acest curs am reuÈ™it să înÈ›eleg mai bine tipurile variate de conflicte, nevoile emoÈ›ionale È™i comportamentul elevului. M- am familiarizat cu practicile eficiente de prevenire È™i È™i combatere a bullying-ului în rândul elevilor. Am dobândit abilități de gestionare a situaÈ›iilor conflictuale È™i a altor forme de agresiune.
Participarea la proiectul de mobilitate Erasmus+ din Barcelona a fost o experiență pozitivă de unde am revenit cu idei noi pentru activitățile mele viitoare.” (prof. LuminiÈ›a Acatrinei)
Cursul de dezvoltare profesională Conflict management, Emotional Intelligence and Bullying Prevention la care am participat era o necesitate pentru viața personală și cariera profesională.
Ritmul de viață alert, dorința de a fi apreciați ne face să fim tensionați și să alimentăm cu ușurință un conflict. Conflictele afectează relațiile interumane, sănătatea, calitatea vieții personale și profesionale. Cursul a tratat aspecte referitoare la definirea conflictului, surse și tipuri de conflict, ciclurile și fazele conflictelor. Sursele conflictelor și modul cum abordam conflictele reprezintă o adevărată provocare pentru noi, cadrele didactice, care ne confruntăm zilnic cu fenomene declanșatoare. Am aflat despre stilul preferat de comunicare, cum să abordăm stilurile diferite de comunicare ale altor persoane, dar și stilul personal de abordare a conflictelor și de comunicare.
Prezentările È™i workshop-urile acestui curs au utilizat mijloace auditive È™i explicaÈ›ii vizuale cu impact, precum È™i răspunsuri directe la întrebările È™i situaÈ›iile problemă pe care le-am exemplificat.
Ce am învățat È™i voi aplica?
-
ÎnÈ›elegerea conflictelor ÅŸi a dimensiunile unui conflict;
-
Surse ale conflictelor;
-
Tehnici de solutionare a conflictelor;
-
Cum interactionam cu personalitatile dificile;
Diverse strategii de coaching si mentoring.
(prof. Iuliana-Maria Costea)